Är du intresserad av att börja investera i fonder, men osäker på vilka som är bäst för nybörjare? Här är de bästa fonderna för nybörjare 2021. I detta inlägg får du lära dig vad en fond är, vilka fonder som är lämpliga för nybörjare och varför riskspridning är viktigt.
Table of Contents
Vad är en fond?
En fond, eller även kallad för investeringsfond är en samling av olika värdepapper. Det kan exempelvis vara aktier eller räntebärande tillgångar. En fond som består av aktier kallas för aktiefond medan en räntebärandefond kallas för räntefond. Det finns även blandfonder, dessa består av olika värdepapper exempelvis både aktier och räntebärande tillgångar.
Du kan inte själv bestämma vilka innehav du äger när du köper en fond. Utan istället är det fondbolagen och fondförvaltarna som bestämmer detta. Köper du en fond köper du alla innehaven i fonden. Om fonden exempelvis består av femton aktier köper du en liten andel av alla femton aktier.
Vad är en fond? Alexander förklarar snabbt vad fonder är
Därför ska du spara i fonder
Är du nybörjare på börsen är det inte enkelt att veta vilka bolag du borde äga. Eller hur du ska tänka med antalet och riskspridningen. Risken är att du kanske bara köper några få aktier, kanske 3 aktier i de bolagen som du själv är kund hos. Utan att veta hur det egentligen går rent vinstmässigt för företagen.
Köper du istället en fond sprider du dina risker automatiskt eftersom du placerar dina pengar i flera olika aktier, alltså olika bolag. Du slipper även att läsa på om bolagsdetaljer eftersom fondförvaltarna sköter hela placeringen åt dig. Om ett bolag exempelvis skulle börja gå dåligt och behöva bytas ut är detta ingenting du behöver tänka på. Fondförvaltarna gör detta helt själva.
Genom att spara i fonder sänker du risken eftersom du blir mer diversifierad. Diversifierad betyder att du har en högre riskspridning på dina pengar eftersom de ligger i flera olika bolag.
Riskspridning – Så här kan du tänka
Som vi såg ovan är riskspridning bra, men hur fungerar det egentligen? Låt oss säga att du ska investera 200:-. Men istället för att köpa en fond väljer du att köpa aktier i ett Bolag. Vi kan kalla detta bolag för “Bolag A“.
Du väljer att placera 200:- i “Bolag A“, alltså 100% av dina pengar. Efter ett tag råkar bolaget ut för en händelse som försätter dem i konkurs. Detta innebär att du då förlorar alla dina 200:-, alltså 100% av dina pengar eftersom “Bolag A” inte längre existerar.
Om du istället skulle placera 200:- i en fond som har två olika bolag, “Bolag A” men även “Bolag B“. Då har du istället 100:-, alltså 50% av dina pengar placerade i respektive bolag. Alltså 100:- i “Bolag A” och 100:- i “Bolag B“. Men även här går “Bolag A” i konkurs och du förlorar pengar. Men eftersom du var duktig och spred dina pengar i flera bolag förlorar du denna gång bara 100:- alltså 50% av dina pengar istället för 100% som i första exemplet.
Detta är anledningen till att man vill sprida sina risker. Genom att minska sin risk minskas också mängden kapital som försvinner om ett enskilt bolag går dåligt. Därför är fonder ett väldigt bra val när man funderar på hur man ska investera sina pengar. Genom fonder får man en automatisk riskspridning utan att man behöver fundera speciellt mycket.
Hur stor risk har fonder?
Även om det generellt är bättre att köpa färdiga fonder än enskilda bolag betyder inte detta att det är riskfritt. Du kan alltid förlora hela ditt kapital du har på börsen oavsett hur du investerar.
Olika fonder har olika riskprofiler beroende på vad de investerar i. Dessa riskprofiler brukar graderas från talen 1-7. Där 1 är lägre risk och 7 är högre risk. Bra att känna till är att lägre risk innebär en lägre avkastning medan högre risk innebär möjlighet till högre avkastning. Men det är självklart ingen garanti.

Avgift – Så här kan du tänka
Nästan alla fonder tar ut olika former av avgifter. Exempelvis förvaltningsavgift, detta är avgiften fondbolagen tar ut för att förvalta pengarna åt dig. Denna avgift varierar väldigt mycket mellan de olika fonderna beroende på vilken typ av fond det är. Sedan finns det ex. transaktionsavgifter, detta är en avgift du betalar i samband med dina transaktioner i fonden.
Vissa personer säger att avgiften inte är relevant så länge avkastningen är hög. Andra personer säger att höga avgifter äter upp avkastningen på långsikt. Så hur kan man tänka?
Det stämmer att om en fond presterar 40% på ett år och har en avgift på 4% spelar avgiften kanske ingen större roll för dig. Däremot kan fonden lika väl sjunka 12% och då måste du fortfarande betala avgiften på 4%. Det är inte jättekul.
Skulle en fond däremot sjunka med 12% men bara ha en avgift på 0,4%, ja då är det bättre med en fond som har en låg avgift. Problemet är att man inte vet hur fonderna kommer prestera framöver.
Här kan du fundera på hur aktiv du vill vara med dina investeringar. Är det något du kommer att utvärdera några gånger per månad kan du bortse mer från avgiften än om du vill vara helt passiv.
Bästa fonderna för nybörjare
Som vi har klargjort är riskspridning bra och investerar du brett får du en bred riskspridning. Därför är det bra att äga olika fonder som investerar inom olika marknader. Ett exemplet på bra breda fonder kallas för indexfonder. När du köper indexfonder får du en utveckling som liknar börsens utveckling.
Nedan finns några av de bästa fonderna för nybörjare. Det räcker att du väljer en fond från varje kategori för att få en bra riskspridning.
Globalfond
En global indexfond är ett bra val för nybörjare. Detta är en fond som investerar i hela den globala marknaden. Två globalfonder du kan titta på är:
Avanza Global finns endast på Avanza och har en avgift på 0,10%. Avanza Global beter sig som en global indexfond och dess underliggande placeringar speglar över 1500 värdepapper och marknader som USA, Kanada, Europa och Asien.
Länsförsäkringar Global Indexnära finns att köpa även på Nordnet och har en avgift på 0,22%. Denna globalfond väljer bolag som prioriterar sitt hållbarhetsarbete ur flera olika perspektiv som miljö och mänskliga rättigheter, men även ekonomisk hållbarhet.
Europafonder
Europafonder är fonder som har aktier i europeiska bolag. Bolagen utgörs av både stora och små med högkvalitet. Bland dessa bolag finns det både tillväxtaktier samt värdeaktier. De länder som brukar dominera bland innehaven är bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Schweiz.
Avanza Europa finns endast på Avanza och har en avgift på 0,17%. Avanza Europa beter sig som en indexfond och dess underliggande placeringar speglar ca 110 värdepapper med hög ranking vad gäller miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG) i 15 utvecklade europeiska länder.
Länsförsäkringar Europa Indexnära har en avgift på 0,23%. Detta är en indexnära fond som placerar i företag som är noterade på aktiemarknaderna i Europa. Fondens målsättning är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI Europe med de avvikelser som kan uppkomma med anledning av att fonden följer fondbolagets principer för ansvarsfulla investeringar.
Sverigefond
En Sverigefond är en indexfond som i stort sett endast investerar i Sverige, alltså på den svenska börsen.
Avanza Zero är en fond helt utan avgifter och är uppbyggd kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Denna finns endast hos nätmäklaren Avanza.
SPP Aktiefond Sverige är en indexnära aktiefond som i sina placeringar söker att efterlikna utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Fonden tar inte några aktiva positioner mot marknaden. Fonden placerar normalt i cirka 80-110 bolag fördelade på många olika branscher.
Tillväxtmarknadsfonder
Tillväxtmarknadsfonder är fonder som investerar i utvecklingsländer. Kina och Indien är länderna som just nu ligger i spetsen av utvecklingsländerna. Kina är världens tredje största ekonomi och Indien är på väg att ta sig in på topp tio. 80% av världens befolkning återfinns på tillväxtmarknaden.
Avanza Emerging Markets finns endast på Avanza och har en avgift på 0,29%. Avanza Emerging Markets är en matarfond som placerar sina medel i Mottagarfondföretaget Amundi Index MSCI Emerging Markets (Mottagarfondföretaget).
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A har en avgift på 0,46%. Fonden är en indexnära fond som placerar i företag som är noterade på aktiemarknaderna i världens tillväxtregioner. Fondens målsättning är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI Emerging Markets med de avvikelser som kan uppkomma med anledning av att fonden följer fondbolagets principer för ansvarsfulla investeringar.
Övriga
Övriga fonder är mer nischade fonder som kan ha en mindre del i portföljen om man känner för det. Dessa är inte jättebra om du är helt ny på börsen. I början av dina investeringar bör du vara försiktig med denna typ av fonder.
Dessa fonder kan exempelvis vara fonder som endast investerar i teknik, småbolag, el-bilar eller något annat. Viktigt att veta är att ju smalare en fond är, ju högre risk tar du med dina pengar eftersom du blir mindre diversifierad.
Nedan är endast ett axplock av fonder, det finns hur många som helst att titta på. Där alla är inom olika länder, sektorer, risker och avgifter.
PLUS Småbolag Sverige Index har en avgift på 0,17%. Fonden är en aktieindexfond med målsättning att följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden för småbolag.
JPM US Technology har en avgift på 1,89%. Fonden investerar i både väletablerade teknikföretag och mindre teknikföretag (bl.a. tillverkning, underhåll, forskning och supporttjänster för maskinvara och programvara, nätverkstjänster, IT, kommunikationsteknik och medicinsk teknik), och som finns registrerade eller handlas på utvalda marknader i USA, eller är verksamma i USA men finns registrerade eller handlas på utvalda marknader utanför USA.
Öhman Global Growth har en avgift på 1,99%. Fonden är en global aktiefond. Fonden förvaltas aktivt och hållbart. Fonden investerar i bolag med hög förväntad tillväxt och med produkter och tjänster baserade på teknisk innovation. Fonden placerar globalt och normalt i 30 till 50 bolag fördelade på olika sektorer.
BNP Paribas Energy Transition C C har en avgift på 3,99%. Fonden avser att öka värdet på tillgångarna på medellång sikt genom investeringar i aktier emitterade av globala företag som deltar i övergången från fossil energi till förnybar energi (energy transition). Teman som fonden investerar i är i huvudsak förnybar & övergångsenergi (transitional energy), energieffektivisering, hållbar transport, gröna byggnader och infrastruktur.
Hur många indexfonder ska man ha?
Genom att investera i någon, eller flera av dessa fonder får du ett brett innehav som bygger på aktiemarknaden överlag. Väljer du en av varje fond inom de kategorierna i detta inlägg får du en bra diversifiering, det vill säga en bra riskspridning.
Men alla fonder har en minsta insättning. Vissa fonder har minsta köpesumman 50:-, andra 100:- och i vissa fall ännu högre. Därför spelar det roll hur mycket pengar du ska spara.
Om du har tankar på att månadsspara mindre belopp runt 100-200:- kan endast en Globalfond vara ett bättre val. Detta är den bredaste fondkategorin av de som finns i detta inlägg.
Så här kan du fördela dina pengar i fonderna
Här nedan är tre olika exempel på hur du kan fördela ditt månadssparande i de olika fonderna beroende på hur mycket du månadssparar. Exemplen är räknade med 100:-, 500:- samt 1000:- i månadssparande.
Ett månadssparande med 100:- kan se ut så här:
Fond | Fördelning |
---|---|
Länsförsäkringar Global Indexnära | 50% |
Länsförsäkringar Europa Indexnära | 50% |
Fond | Fördelning |
---|---|
Avanza Global | 60% |
Avanza Europa | 25% |
Avanza Zero | 15% |
Ett månadssparande med 500:- kan se ut så här:
Fond | Fördelning |
---|---|
Länsförsäkringar Global Indexnära | 55% |
Länsförsäkringar Europa Indexnära | 30% |
SPP Aktiefond Sverige | 10% |
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A | 5% |
Ett månadssparande med 1000:- kan se ut så här:
Fond | Fördelning |
---|---|
Länsförsäkringar Global Indexnära | 50% |
Länsförsäkringar Europa Indexnära | 30% |
SPP Aktiefond Sverige | 10% |
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A | 5% |
Valfri “Övrigt-fond” | 5% |
Här kan du köpa fonderna
Alla fonderna jag har presenterat i detta inlägg finns att köpa hos nätmärklaren Avanza. Jag själv använder Avanza till mina investeringar och är mycket nöjd. Via denna länk kan du skapa ditt egna gratiskonto hos Avanza.
Det går även att köpa de flesta fonderna hos exempelvis Nordnet. Däremot hittar du inte fonderna som heter “Avanza” här. Dessa fonder finns endast hos Avanza då det är deras egna fonder.
Gör det ännu lättare med Lysa
Känner du att det fortfarande låter svårt och lite läskigt att komma igång med sparandet är Lysa ett mycket bra alternativ för att komma igång.
Lysa är en fondrobot (som jag själv använder). Genom att investera med en fondrobot behöver du inte göra något mer än att sätta upp ett autogiro mellan din bank och Lysa. Lysa väljer alla fonder och deras riskspridning, samt gör de ombalanseringen helt själva. Du kan bara luta dig tillbaka och låta investeringarna sköta sig själva.
Är du intresserad av att undersöka Lysa närmare och få ett kostnadsfritt investeringsförslag kan du klicka här. Då kommer du till Lysas kundsida.
Att börja investera kan leda till många funderingar så tveka inte att kommentera om du undrar något. Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig komma igång med din egna resa! 🙂
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning
Se senaste inläggen